Βιογραφικά

iordanidouΣοφία Ιορδανίδου

Η Σοφία Ιορδανίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.  Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Queens College του City University of New York  στην Αγγλική & Ιταλική Φιλολογία και Συγκριτική Λογοτεχνία, ενώ ανακηρύχθηκε διδάκτωρ στο Α.Π.Θ. με θέμα διδακτορικής διατριβής «Ο Πιραντέλλο στην Ελλάδα».

Τα τελευταία τριάντα χρόνια εργάστηκε στον κλάδο της δημοσιογραφίας ως συνεργάτιδα επιστημονικών επιθεωρήσεων, δημοσιογράφος διαπιστευμένη στο Λευκό Οίκο, δημοσιογράφος και εκφωνήτρια στη Φωνή της Αμερικής, ανταποκρίτρια ελληνικών εφημερίδων στην Αμερική, δημοσιογράφος, παρουσιάστρια ειδήσεων και παραγωγός ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών στην Ελλάδα.

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια εργάστηκε παράλληλα στον χώρο της στρατηγικής επικοινωνίας ως υπεύθυνη επικοινωνίας θεσμικών και κοινωνικών φορέων, οργανισμών και επιχειρήσεων, και στο χώρο της διοίκησης και της επιχειρηματικότητας, συστήνοντας και αναλαμβάνοντας τη Διεύθυνση Επικοινωνίας & Γραφείου Τύπου του MEGA CHANNEL, το πρώτο διεθνές τηλεοπτικό πρακτορείο Ειδήσεων & Ενημέρωσης στην Ελλάδα, NETNEWS AGENCY, και την εταιρεία Στρατηγικής Επικοινωνίας NETRESULT.

Σήμερα είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ανοικτό Πανεπιστημίου Κύπρου, στο οποίο κατά το ακαδημαϊκό έτος 2010 – 2011 ολοκλήρωσε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της λειτουργίας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Επικοινωνία και Δημοσιογραφία.

Συνέγραψε και δημοσίευσε δύο βιβλία, δεκάδες επιστημονικές μελέτες και εκατοντάδες άρθρα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, καθώς και σε επιστημονικά περιοδικά.

Το 2015 ίδρυσε το «Advanced Media Institute, Εφαρμοσμένη Έρευνα στην Επικοινωνία και τη Δημοσιογραφία», ενώ από το 2013 είναι εκδότης του περιοδικού «Δημοσιογραφία», η ελληνική έκδοση του Columbia Journalism Review.

 

 

 

LEFTERIS KRETSOSΛευτέρης Κρέτσος

Ο Λευτέρης Κρέτσος είναι διδάκτωρ Εργασιακών Σχέσεων και μέχρι τον διορισμό του ως Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας (2015), κατείχε τη θέση του Επίκουρου Καθηγητή εργασιακών σχέσεων και διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων στο Πανεπιστήμιο του Greenwich (Σχολή Οικονομικών Επιστημών, Τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων και Οργανωσιακής Συμπεριφοράς).

 

 

 

NIKOS SMYRNAIOSΝίκος Σμυρναίος

Ο Νίκος Σμυρναίος είναι αναπληρωτής καθηγητής ΜΜΕ στο πανεπιστήμιο της Τουλούζης (Γαλλία) και μέλος του Laboratoire d’études et de recherches appliquées en sciences sociales (LERASS). Διδάσκει τη θεματική ενότητα «Πλαίσιο και Τέχνη της Δημοσιογραφίας» και «Ψηφιακές Προκλήσεις της Νέας Δημοσιογραφίας»  στο Πρόγραμμα Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία του Ανοικτού Πανεπιστήμιου Κύπρου. Έχει δημοσιεύσει πάνω από τριάντα επιστημονικά άρθρα και κεφάλαια κι έχει συμμετάσχει σε δεκάδες διεθνή συνέδρια στους τομείς των σύγχρονων πρακτικών και διακυβευμάτων της διαδικτυακής δημοσιογραφίας και ενημέρωσης, της πολιτικής χρήσης των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης καθώς και της οικονομικής λειτουργίας και ρύθμισης των ΜΜΕ.

Links:

https://univ-toulouse.academia.edu/smyrnaios

 

 

 

dan gillmorDan Gillmor

Ο Dan Gillmor διδάσκει στη Σχολή Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στο τμήμα του Walter Cronkite School of Journalism & Mass Communication στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ενώ είναι συγγραφέας του βιβλίου We the Media: Grassroots Journalism by the People, for the People και Mediactive.

Ο άξονας της διδασκαλίας του Gillmor, της γραφής και των ομιλιών του περιστρέφεται γύρω από την εξέλιξη του κλάδου των ΜΜΕ με την ένταξη νέων τεχνολογιών και μεθόδων, ενώ τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα προεκτείνονται σε ζητήματα ψηφιακού εγγραμματισμού, καθώς και της εισαγωγής του στοιχείου της επιχειρηματικότητας στον κλάδο της δημοσιογραφίας.

Στο πλαίσιο του επερχόμενου project του υπό τον τίτλο Permission Taken, ο Gillmor εξετάζει το επιδεινούμενο φαινόμενο του καταχρηστικού ελέγχου που ασκούν διάφορες εταιρείες και κυβερνήσεις, εκμεταλλευόμενες την επέλαση των σύγχρονων τεχνολογιών στο επίπεδο των καθημερινών επαφών και επικοινωνιών.

Ο Gillmor διατηρεί τη σταθερή στήλη του στο κανάλι Slate’s Future Tense, ενώ κατά καιρούς συνδράμει στην ιστοσελίδα τεχνολογικού περιεχομένου Backchannel.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Gillmor έχει ρόλο ιδρυτικό και συμβουλευτικό σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που εντάσσονται στο ευρύ μηντιακό φάσμα, διατελώντας μάλιστα μέλος σε διάφορα διοικητικά συμβούλια.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τον Dan Gillmor στη σελίδα του:

dangillmor.com/about

 

 

Nicolas Kayser-BrilNicolas Kayser-Bril

Ο Nicolas Kayser-Bril είναι συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Journalism++, μιας εταιρείας υποστήριξης δημοσιογραφικών οργανισμών και ΜΜΕ στον τομέα επεξεργασίας δεδομένων. Το Journalism++ συντονίζει μελέτες που εκπονούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και που βασίζονται κατά κύριο λόγο στη συγκέντρωση, ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων. Απτό παράδειγμα η βραβευμένη έρευνα υπό τον τίτλο «Τα Αρχεία των Μεταναστών» (The Migrants Files), μια βάση δεδομένων η οποία αντανακλά τις ανθρώπινες και οικονομικές συνέπειες της Fortress Europe (δηλαδή της  μεταναστευτικής πολιτικής με βασικό στόχο τον εμποδισμό εισροής προσφύγων στην Ευρώπη). Ο Nicolas μέχρι και το 2011 ήταν επικεφαλής της δημοσιογραφίας δεδομένων του ειδησεογραφικού startup Owni.fr. Σήμερα διδάσκει δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Neuchâtel.

Links:

http://www.jplusplus.org/fr/

Journalism++,  

blog.nkb.fr

 

 

 

Γιάννης ΣκαρπέλοςΓιάννης Σκαρπέλος

Ο Γιάννης Σκαρπέλος είναι Κοινωνιολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Οπτικών Σπουδών. Διδάσκει στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου από το 1996, και στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Τμήματος «Πολιτιστική Διαχείριση» και «Νέα Μέσα και Δημοσιογραφία». Ασχολείται με την ανάλυση οπτικών big data και διδάσκει το μάθημα «Πρακτικές Δεδομένων» στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Νέα Μέσα και Δημοσιογραφία». Διευθύνει το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών του Τμήματος από το 1999. Έχει γράψει τα βιβλία: Terra Virtualis: Η Κατασκευή του Κυβερνοχώρου (Νεφέλη, 1999), Ιστορική Μνήμη και Ελληνικότητα στα Κόμικς (Κριτική, 2000) και Εικόνα και Κοινωνία: Από την Τεκμηριωτική Φωτογραφία στην Οπτική Κοινωνιολογία (Τόπος, 2012). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της International Visual Sociology Association.

 

 

 

Μπουντουρίδης

Μωυσής Μπουντουρίδης

Ο Μωυσής Μπουντουρίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών (PhD, Johns Hopkins University, και απόφοιτος ΕΜΠ). Ασχολείται ερευνητικά με δυναμικά συστήματα, μαθηματική κοινωνιολογία, κοινωνικά κινήματα, Επιστήμη-Τεχνολογία-Κοινωνία και μεγάλα δεδομένα.

 

 

 

 

 

 

VOVOUΙωάννα Βώβου

Η Ιωάννα Βώβου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, διδάκτωρ Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Paris III-Sorbonne Nouvelle, έχει τον τίτλο του Maître de Conférences στο Πανεπιστήμιο Paris XIII της Γαλλίας όπου δίδασκε από το 2002 έως το 2007 και έχει διδάξει στα γαλλικά πανεπιστήμια Paris ΙΙΙ-Sorbonne Nouvelle (2000 και 2005), Paris VIII (2004-2005) και Paris XII (2000-2002). Είναι μέλος του Κέντρου Έρευνας για την Εικόνα και τον Ήχο των Μέσων (CEISME, EA Communication, Information, Médias) του Πανεπιστημίου Paris III-Sorbonne Nouvelle.

Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα και έχει γράψει άρθρα και κεφάλαια σε συλλογικά βιβλία για την ιστορία της τηλεόρασης και την ανάλυση των τηλεοπτικών πολιτικών εκπομπών, τα προγράμματα «ριάλιτι» και τις κοινωνικές αναπαραστάσεις τους, τη σχέση του τηλεοπτικού λόγου και της εικόνας με κοινωνικές πραγματικότητες, καθώς και για τα προγράμματα μυθοπλασίας. Στα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται η διαπραγμάτευση της έννοιας του κοινωνικού φύλου από τα Μέσα επικοινωνίας.

 

 

 

David DomingoDavid Domingo

Ο David Domingo είναι Πρόεδρος του τμήματος Δημοσιογραφίας στη Σχολή Πληροφορίας και Επικοινωνίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (Université Libre de Bruxelles). Επίσης, διετέλεσε επισκέπτης επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα (ΗΠΑ), αλλά και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili (Καταλονία). Η έρευνά του επικεντρώνεται στις καινοτόμες πρακτικές διαδικτυακής επικοινωνίας και ιδιαίτερα στον επανακαθορισμό των διαδικασιών και ταυτοτήτων που εμπλέκονται στην παραγωγή, χρήση και διάδοση ειδήσεων. Έχει συγγράψει το βιβλίο Participatory journalism: guarding open gates at online newspapers, ενώ έχει συνεκδώσει το Making Online News και το Εγχειρίδιο Ψηφιακής Δημοσιογραφίας της SAGE.

Links:

Master in Journalism ULB http://journalisme.ulb.ac.be

https://scholar.google.fr/citations?user=j6ESztEAAAAJ&hl=fr

Twitter: @dutopia

 

 

 

dimitrakopoulouΔήμητρα Δημητρακοπούλου

Η Δήμητρα Δημητρακοπούλου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ερευνήτρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής). Από τον Ιανουάριο του 2014 είναι κύρια ερευνήτρια για το ΕΛΙΑΜΕΠ και υπεύθυνη για το πακέτο εργασίας με θέμα τα Mέσα κοινωνικής δικτύωσης στο ερευνητικό πρόγραμμα «INFOCORE: (In)forming conflict prevention, response and resolution: the role of media in violent conflict», το οποίο χρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο για την Έρευνα της Ε.Ε. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη διαδικτυακή και συμμετοχική δημοσιογραφία, τα Mέσα κοινωνικής δικτύωσης, τον ψηφιακό εγγραμματισμό, τον μισαλλόδοξο λόγο στις πλατφόρμες web 2.0. Έχει συμμετάσχει ως ερευνήτρια σε μια σειρά ευρωπαϊκών προγραμμάτων και είναι ενεργό μέλος σε διεθνή δίκτυα και προγράμματα ως κύρια ερευνήτρια και συντονίστρια για την Ελλάδα. Είναι Αντιπρόεδρος του Δικτύου Δημοσιογραφικών Σπουδών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα στην Επικοινωνία και την Εκπαίδευση.

 

Σύνδεσμοι:

https://gr.linkedin.com/in/dimitrakopoulou

Email: dimitrakopouloud@jour.auth.gr

Facebook: www.facebook.com/ddimitrakopoulou

Twitter: twitter.com/dimitrakopoulou

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Λήδα Τσενέ

Η Λήδα Τσενέ είναι Διδάκτωρ Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την εταιρική κοινωνική ευθύνη και απόφοιτος του ίδιου Τμήματος. Από το 2008, συνεργάζεται με το Εργαστήριο Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου ως ερευνήτρια και διδάσκουσα. Το διάστημα 2010-2014 δίδαξε στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας-Τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ, ενώ από το 2012 διδάσκει στο ΜΠΣ «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Από το 2013 συνεργάζεται ως διδάσκουσα με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ενώ από το 2012 συντονίζει δύο διαδικτυακά σεμινάρια στην Ελληνοαμερικανική Ένωση με θέμα τις νέες τεχνολογίες και την πολιτιστική επιχειρηματικότητα.

Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος και σύμβουλος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και επικοινωνίας, ενώ από το 2005 είναι Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Comicdom Press και από το 2015 founder της Athens Comics Library. Συνεργάζεται με το Impact Hub Athens ως Communication Strategist και Business Development Consultant.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα και επιστημονικές εργασίες στην περιοχή των ψηφιακών Μέσων, της δημοσιογραφίας, της επικοινωνίας, των comics και της πολιτιστικής διαχείρισης. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται θέματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας, entrepreneurial journalism και διαμεσικής αφήγησης.

https://gr.linkedin.com/in/lidatsene

 

 

KATERINA_DIAMANTAKIΚατερίνα Διαμαντάκη

Η Κατερίνα Διαμαντάκη είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών από το Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η κύρια ερευνητική της δραστηριότητα εμπίπτει στον τομέα της Κοινωνιολογίας των Νέων Μέσων, επικεντρώνοντας στην ανάλυση των μεσοποιημένων πρακτικών κοινωνικής αλληλόδρασης, καθώς και στις κοινωνικές και πολιτισμικές τους προεκτάσεις, ειδικότερα σε συνάρτηση με την κοινότητα, την πολιτική της ταυτότητα, το αστικό περιβάλλον και τη δημόσια σφαίρα. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται επίσης η στρατηγική επικοινωνία, η πολιτική επικοινωνία, η κοινωνική ψυχολογία των ομάδων, η μελέτη ακροατηρίων και η μεταβολή των εννοιών του χώρου, του χρόνου και της μνήμης σε συνθήκες υψηλής τεχνολογικής διαμεσολάβησης. Ερευνητική εμπειρία έχει επίσης αποκομίσει συμμετέχοντας σε διεπιστημονικά ερευνητικά προγράμματα, με θέματα όπως η ένταξη νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία, οι αναπαραστάσεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου στον Τύπο και στην Τηλεόραση, η αναπαραγωγή κοινωνικών διακρίσεων και στερεοτύπων στα κείμενα των ΜΜΕ, η χρήση του διαδικτύου ως Μέσο πολιτικής επικοινωνίας, η χρήση των locative media στον αστικό χώρο, η εμπειρία χρήστη σε υβριδικά, «έξυπνα» περιβάλλοντα και η εξατομίκευση-προσαρμογή διαδικτυακών περιβαλλόντων (adaptive/personalized web). Οι δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν ένα βιβλίο, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά συνεδρίων. Έχει διδάξει στο αθηναϊκό παράρτημα του Πανεπιστημίου της Ιντιανάπολις ως Επίκουρη Καθηγήτρια Επικοινωνίας και ως συνεργάτης διδασκαλίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει επίσης στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Για το διάστημα 2003-2007 είχε τη θέση του εμπειρογνώμονα σε θέματα community-building στο Πρόγραμμα ΕU Community Fp7, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πέραν των ακαδημαϊκών της ενδιαφερόντων, η Κατερίνα Διαμαντάκη έχει οκταετή εργασιακή εμπειρία ως σύμβουλος επικοινωνίας και επιστημονικός συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

 

 

Charlie BeckettCharlie Beckett

Ο Charlie Beckett, καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του London School of Economics, είναι πρώην δημοσιογράφος των δικτύων BBC και Independent Television Network, αντίστοιχα. Είναι διευθυντής του Polis, της διεθνούς δημοσιογραφικής δεξαμενής σκέψης του LSE. Έχει δημοσιεύσει ένα βιβλίο για τη διαδικτυακή δημοσιογραφία, το SuperMedia (2008), καθώς και ένα άλλο με κεντρικό άξονα την ευρέως διαχεόμενη δημοσιογραφία (disruptive journalism), υπό τον τίτλο WikiLeaks: Οι ειδήσεις κατά τη διαδικτυακή εποχή (2012). Ειδικεύεται σε νέες μορφές ψηφιακής δημοσιογραφίας, στην αναμόρφωση των ειδησεογραφικών οργανισμών, αλλά και στον εκσυγχρονισμό των στρατηγικών πολιτικής επικοινωνίας.

Links:

http://www.lse.ac.uk/researchAndExpertise/Experts/profile.aspx?KeyValue=c.h.beckett@lse.ac.uk

 

 

 

Valia-KaimakiΒάλια Καϊμάκη

Η δρ. Βάλια Καϊμάκη είναι δημοσιογράφος, διατελώντας ραδιοφωνική παραγωγός στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Ελλάδας (ΕΡΤ) από το 1997. Εργάστηκε στον ηµερήσιο και περιοδικό Τύπο στη Γαλλία, καθώς και στον περιοδικό Τύπο και στην τηλεόραση στην Ελλάδα. Επίσης, είναι διευθύντρια της ελληνικής έκδοσης του Le Monde diplomatique (πρώτη δημοσίευση 1998). Η Βάλια έχει συγγράψει το πρώτο ελληνικό βιβλίο σχετικά με τα Μέσα ενημέρωσης και το Διαδίκτυο (1996). Από τον Σεπτέμβριο του 2013, ανήκει στο διδακτικό προσωπικό του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, διδάσκοντας Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και Δημοσιογραφία στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία». Ειδικεύεται στα νέα Μέσα ενημέρωσης, στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς επίσης και σε δημοσιογραφικά θέματα.

Twitter: @valia_kaimaki Webpage: valiakaimaki.gr

 

 

 

elina makri

Ελίνα Μακρή

Η Ελίνα Μακρή είναι δημοσιογράφος και διαχειρίστρια έργων για τα Μέσα Επικοινωνίας. Έχει σπουδάσει Νομική στη Γαλλία και Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Βέλγιο. Η Ελίνα είναι συνιδρύτρια της oikomedia.com, ενός παγκόσμιου κοινωνικού δικτύου για επαγγελματίες από τον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης.

Το 2014 η Ελίνα και η τεχνολογική εταιρία SciFY, ίδρυσαν το C.A.R.L. (Computer Assisted Reporting Laboratory), ένα εργαστήριο με κύρια δραστηριότητα τη δημιουργία ενός ψηφιακού οπλοστασίου, χρήσιμου για τους δημοσιογράφους που ασχολούνται με την αναζήτηση, επεξεργασία και χρήση δεδομένων αλλά και γενικότερα με το Computational Reporting. Ακόμα, ιδρύσε το βραβείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας για Νέους, με σκοπό να ενθαρρύνει και να επιβραβεύσει τους νέους επαγγελματίες που εργάζονται για το κοινό, δημόσιο συμφέρον, ερευνούν και εποπτεύουν το έργο και τις αποφάσεις των ελληνικών αρχών, της κοινωνίας των πολιτών, των νομικών και φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια και τις επιπτώσεις και τον αντίκτυπο των δράσεων τους.

Τον Μάιο του 2012, ήταν η πρώτη Ελληνίδα που κέρδισε το ευρωπαϊκό βραβείο Charlemagne Youth Prize για το πρωτότυπο δημοσιογραφικό εγχείρημα “Europe on the Ground”.

Σήμερα, η Ελίνα εργάζεται ως δημοσιογράφος και διαχειρίστρια έργων για τα Μέσα Επικοινωνίας. Ειδικεύεται στη Δημοσιογραφία Δεδομένων και το Διεθνές ρεπορτάζ. 

Αναγνωρίζοντας τα κενά στο ευρωπαϊκό ρεπορτάζ και εμπνεόμενη από το ακαδημαϊκό debate ‘Did the West Make Newspapers, or Did Newspapers Make the West?” ψάχνει πρακτικούς τρόπους για να καλλιεργήσει στα εθνικά Μέσα Ενημέρωσης, μία ευρωπαϊκή συντακτική γραμμή και ένα μέσο ενημέρωσης που δε θα είναι ελληνικό, γαλλικό, ιταλικό, γερμανικό κτλ, αλλά πρώτα ευρωπαϊκό.

Links:

https://www.linkedin.com/in/elina-makri- 5b220a2?trk=nav_responsive_tab_profile

Oikomedia.com

Youth Investigative Journalism Prize (ijp.gr).

cafebabel.com

 

 

 

Dionysis_PanosΔιονύσης Πάνος

Ο Διονύσης Πάνος είναι Λέκτορας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στην επικοινωνιακή ψυχολογία και την κοινωνιολογία του κυβερνοχώρου. Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών και πτυχίο από το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και πτυχίο Νομικής από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα με θέματα, όπως η επανένταξη παλιννοστούντων και η ένταξη των οικονομικών μεταναστών, η δημιουργία στερεοτύπων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, η διερεύνηση του συστήματος αξιών της νεολαίας και η διατύπωση κώδικα αυτοδέσμευσης των ηλεκτρονικών ΜΜΕ με στόχο την προστασία ανήλικων τηλεθεατών. Επιπλέον, έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με τον χώρο της Πολιτικής Επικοινωνίας, ενώ διετέλεσε στέλεχος Εταιρειών Πολιτικής Έρευνας και Επικοινωνίας, όπως επίσης και ανεξάρτητος Σύμβουλος Πολιτικής Επικοινωνίας.

 

 

zacharopoulosΘύμιος Ζαχαρόπουλος

Ο Θύμιος Ζαχαρόπουλος είναι Ακαδημαϊκός Διευθυντής στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος- Deree. Έχει σπουδάσει σκηνοθεσία και θεωρία της τηλεόρασης. Είναι διδάκτωρ Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Southern Illinois (USA).
Υπήρξε πρόεδρος του τμήματος ΜΜΕ του Washburn University (Κάνσας, 1997-2005), καθηγητής Επικοινωνίας και διευθυντής του μεταπτυχιακού τμήματος στο Pittsburg State University (Κάνσας, 1988-1997). To 1994, με υποτροφία Fulbright, διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Οι δημοσιεύσεις του εκτείνονται περαιτέρω στον τομέα των διεθνών επικοινωνιών, για την εκπόνηση των οποίων χρησιμοποιεί τις μεθόδους της ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης. Η έρευνά του στρέφεται επίσης στα συστήματα συγκριτικής μελέτης των ΜΜΕ, την ειδησεογραφική κάλυψη των γεγονότων ανά το παγκόσμιο, τον αντίκτυπο των ΜΜΕ, τα ζητήματα διαπολιτισμικής επικοινωνίας, καθώς επίσης και τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στα Μέσα και στα παιδιά.

Ο Θύμιος Ζαχαρόπουλος συνέγραψε τα βιβλία Mass Media in Greece (1993) και Σπορ και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (2008), στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα πορίσματα της έρευνας που διεξήχθη αναφορικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

About: Thimios Zaharopoulos (https://www.linkedin.com)

The American College of Greece (http://www.acg.edu)

 

 

PAPAGIANNIDESΑντώνης Δ. Παπαγιαννίδης

Γεννήθηκε στην Aθήνα το 1953. Παντρεμένος με την Αριέττα Παντελάκη, με δύο παιδιά, τον Δημήτρη και τον Αντρέα. Σπούδασε Nομικά και Οικονομικά-Διεθνείς Σχέσεις και Μεσαιωνική Ιστορία στην Aθήνα και στο Στρασβούργο (DEA Droit Europeen, DIHEE).

Ως δικηγόρος ασχολήθηκε με το δίκαιο των επιχειρήσεων και με θέματα ευρωπαϊκού δικαίου. Σύμβουλος για ευρωπαϊκές υποθέσεις στα Υπουργεία Eθνικής Oικονομίας, Eξωτερικών και Πολιτισμού, σύμβουλος ευρωπαϊκών θεμάτων στην Ένωση Iδιοκτητών Hμερησίων Eφημερίδων Aθηνών. Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της Επιθεώρησης Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και της Κοινωνίας Πολιτών. Συν-συγγραφέας της Eρμηνείας κατ’ άρθρον της Συνθήκης EOK, έχει γράψει σειρά άρθρων σε νομικά περιοδικά. Mέλος του Δ.Σ. του EKEME, παλαιότερα του ΕΚΕΜ, Ακαδημαϊκός Διευθυντής του EKEME/ΕPLO.

Δημοσιογράφος στο BHMA και τον OIKONOMIKO TAXYΔPOΜΟ (1972-1996, 1999–2008). Εκδότης του βραχύβιου εβδομαδιαίου περιοδικού κριτικής ανάλυσης ΣAMIZNTAT (1996-97), συνεργάτης της Kυριακάτικης EΛEYΘEPOTYΠIAΣ, (1997-1998) της HMEPHΣIAΣ (1996-98), της ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ (1996 –σήμερα), της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ (2009-σήμερα), του ACTION 24. Το 2008 διηύθυνε τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ. Υπήρξε σύμβουλος επικοινωνίας στην Τράπεζα της Ελλάδος (1999-2000).

Συνιδιοκτήτης των Εκδόσεων ΠOΛIΣ και των METAMEΣONYKTIΩN EKΔOΣEΩN.

 

 

 

themistokleousΠαναγιώτης Θεμιστοκλέους

Ο Παναγιώτης Θεμιστοκλέους είναι Βιβλιοθηκονόμος στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σπούδασε στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας, αποκτώντας Πτυχίο Βιβλιοθηκονομίας και Επιστήμης της Πληροφόρησης και συνέχισε με μεταπτυχιακές Σπουδές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην «Επιστήμη της Πληροφόρησης» (κατεύθυνση «Υπηρεσίες Πληροφόρησης σε Ψηφιακό Περιβάλλον»), αλλά και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ΑΠΚΥ στην Εκπαίδευση (Κατεύθυνση Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση- 2006-2010). Στην παρούσα φάση, εκπονεί τις σπουδές του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (2012-2016) στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ως πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων – Επιστημόνων Πληροφόρησης, ο Παναγιώτης συντονίζει 4 projects σχετικά με τη δράση της ένωσης, δεδομένης και της πείρας δεκατριών χρόνων στην υποστήριξη και προσφορά σεμιναρίων ψηφιακού εγγραμματισμού μέσω του ΑΠΚΥ.  Επιπλέον, διαχειρίζεται τα ψηφιακά εργαλεία και το ηλεκτρονικά διαχεόμενο περιεχόμενο μέσω της Κοινοπραξίας των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών Κύπρου.

 

 

 

SAMARASΑθανάσιος Ν. Σαμαράς

Επίκουρος Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο: «Πολιτική Επικοινωνία στο Διεθνές Περιβάλλον» στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Διευθυντής του Εργαστηρίου Στρατηγικής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης. Έχει πτυχίο Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, μεταπτυχιακό στην Επικοινωνιακή Στρατηγική από το Πανεπιστήμιο City (Λονδίνο), μεταπτυχιακό στην Πολιτική Επικοινωνία και Ρητορική από το Τμήμα Επικοινωνίας του Emerson College (Βοστώνη, ΗΠΑ) και διδακτορικό στην Πολιτική Επικοινωνία από το Sussex University.

Έχει συγγράψει δύο βιβλία με θέμα τη στρατηγική επικοινωνία στις πολιτικές εκστρατείες: Τηλεοπτική πολιτική διαφήμιση: Μια ποσοτική προσέγγιση για την Ελλάδα, Αθήνα: Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων 2003, και Τηλεοπτική πολιτική διαφήμιση στην Ελλάδα, Αθήνα: Καστανιώτης 2008. Επιμελήθηκε τον συλλογικό τόμο Εικόνες Κρατών – Στρατηγική επικοινωνία, ήπια ισχύς και Μέσα Ενημέρωσης, Αθήνα: Καστανιώτης 2014. Έχει δημοσιεύσει πλήθος εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και διεθνή συνέδρια. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, ρωσικά και τουρκικά. Το ερευνητικό του έργο καλύπτει τους τομείς της διεθνούς πολιτικής επικοινωνίας με έμφαση στην εικόνα των κρατών, της στρατηγικής πολιτικής επικοινωνίας, της ανάλυσης ειδήσεων, των τεχνικών επικοινωνίας στον τηλεοπτικό πολιτικό διάλογο, της ρητορικής επικοινωνίας και πειθούς, καθώς και της λειτουργίας του συστήματος πολιτικής επικοινωνίας των ΗΠΑ, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Academia: https://piraeus.academia.edu/AthanassiosNSamaras

 

 

MTakasΕμμανουήλ Τάκας

O Μάνος Τάκας είναι διδάσκων σε ιδιωτικό κολλέγιο των Αθηνών στα μαθήματα Επικοινωνίας, Μεθοδολογίας της Έρευνας, Πολιτικών Επιστημών και Κοινωνιολογίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Johann Wolfgang Goethe Universitaet στη Φρανκφούρτη (Γερμανία) όπου απέκτησε και τον πρώτο του μεταπτυχιακό τίτλο στη Συγκριτική Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις. Τον δεύτερο μεταπτυχιακό του τίτλο τον απέκτησε από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου στο τμήμα «Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία», ενώ εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην Κοινωνική Ψυχολογία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται στον χώρο της Πολιτικής Επικοινωνίας και της σύζευξής της με θεωρίες της Κοινωνικής Ψυχολογίας.

Είναι ενεργός ερευνητής στο Advanced Media Institute, έχοντας παρουσιάσει έρευνές του σε διεθνή και εθνικά συνέδρια. Παράλληλα, έρευνές του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει συγγράψει την e-Μονογραφία Τις πταίει; Γνωσιακές Μεροληψίες στην Απόδοση Αιτιότητας, η οποία εκδόθηκε από το Advanced Media Institute.

Academia: https://independent.academia.edu/ManosTakas

Facebook: Manos Takas