Πρόγραμμα Συνεδρίου

banner programma

 

Το “Advanced Media Institute, Εφαρμοσμένη Έρευνα στην Επικοινωνία και τη Δημοσιογραφία” και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΜΠΣ) Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης διοργανώνουν στην Αθήνα το #RetreatConference2016 – Ψηφιακή Δημοσιογραφία: μια απάντηση στην κρίση των Μέσων ενημέρωσης;

 

Με κεντρικό θέμα την ψηφιακή εποχή της δημοσιογραφίας, το 1ο Διεθνές Συνέδριο του ΜΠΣ, σε συνδυασμό με το καθιερωμένο ετήσιο #retreat, θα προσφέρει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τις πιο πρόσφατες συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο με θέμα τον ρόλο του διαδικτύου στην εξέλιξη της δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας σε θεωρητικό, ερευνητικό και πρακτικό επίπεδο.

 

Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα σε μορφή pdf κάνοντας κλικ ΕΔΩ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 Σεπτεμβρίου

11:00–11:30 Έναρξη εργασιών / εγγραφές για #RetreatConference2016, καφές

—————————————————————————————————————————

Καλωσόρισμα και παρουσίαση του #RetreatConference2016 από τη Σοφία Ιορδανίδου,  δημοσιογράφο, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας στο ΑΠΚΥ.

 

Η εκπροσώπηση της ΓΓΕΕ στο #RetreatConference2016 από τον Λευτέρη Κρέτσο, Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

 

Εισαγωγή στη θεματική του #RetreatConference2016. Η σημασία της διαδικτυακής δημοσιογραφίας και η συμβολή της στην έξοδο από την κρίση των ΜΜΕ, από τον Νίκο Σμυρναίο,  Αναπληρωτή Καθηγητή ΜΜΕ, Université de Toulouse.

 

12.00–13:00 Dan Gillmor, Professor of Practice, Arizona State University, και συγγραφέας του We the media. 10 χρόνια μετά το βιβλίο, σε ποιο σημείο βρίσκεται η ψηφιακή δημοσιογραφία; Συνομιλεί με τον Νίκο Σμυρναίο.

 

Συντονίζει η Σοφία Ιορδανίδου.

—————————————————————————————————————————

13:00–13:15 διάλειμμα – καφές

 

13:15-14:30 1ο πάνελ: «Προκλήσεις και ευκαιρίες της δημοσιογραφίας των δεδομένων».

Η δημοσιογραφία των δεδομένων (data journalism) είναι μία από τις πιο καινοτόμες πρακτικές στη σύγχρονη δημοσιογραφία. Το πάνελ έχει στόχο να εξερευνήσει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προσφέρει στους δημοσιογράφους, αλλά και στους παιδαγωγούς-εκπαιδευτικούς και ερευνητές του πεδίου των Μέσων & της δημοσιογραφίας.

 1.  Nicolas  Kayser-Bril, προγραμματιστής (developer), δημοσιογράφος Journalism++, «Πλεονεκτήματα και δυσκολίες της δημοσιογραφίας των δεδομένων».
 2.  Γιάννης Σκαρπέλος, Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, «Διδάσκοντας τη χρήση των δεδομένων».
 3. Μωυσής Μπουντουρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών, «Big Data και κοινωνικά κινήματα: Για την αγωνιστικότητα των αριθμών».

 

Συντονίζει η Ιωάννα Βώβου

———————————————————————————————-

14:45–16:00  Γεύμα (εκτός)

 

16:00–17:30 2ο πάνελ: «Δημοσιογραφία και Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: συμμετοχικότητα, πολιτικοποίηση και καινοτομία».

Τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της μαζικής επικοινωνίας και βασικό εργαλείο της σύγχρονης δημοσιογραφίας. Το πάνελ έχει ως στόχο να σκιαγραφήσει τις βασικές τάσεις σε διεθνές επίπεδο και να εξερευνήσει τον ρόλο που παίζουν στα κοινωνικά κινήματα  (την επίδραση/impact που μπορεί να έχουν στην κοινωνική δράση αλλαγή) και τη δημοσιογραφική καινοτομία.

 1.   David Domingo, Καθηγητής, Université Libre de Bruxelles, «Συμμετοχικές πρακτικές στη δημοσιογραφία».
 2.   Δήμητρα Δημητρακοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΑΠΘ, «Το ρευστό δημοσιογραφικό πεδίο: Αλλαγές και μεταμορφώσεις
 3.   Λήδα Τσενέ, PhD, Επικοινωνιολόγος, «Από την κρίση των ΜΜΕ στα social media».

 

Συντονίζει η Κατερίνα Διαμαντάκη

——————————————————————————————————-

17:30-17:45 Διάλειμμα (εντός κτιρίου)

 

17:45-19:15 3ο πάνελ: «Ψηφιακή δημοσιογραφία και δημόσιο συμφέρον».

Η λειτουργία της δημοσιογραφίας ως 4η εξουσία, με στόχο τον έλεγχο της εξουσίας, αμφισβητείται ανοιχτά τα τελευταία χρόνια. Το πάνελ σκοπεύει να εξετάσει πώς το διαδίκτυο προσφέρει ευκαιρίες για την αναζωογόνηση του ρόλου των δημοσιογράφων στην υπηρεσία του κοινού συμφέροντος.

 1. Charlie Becket, Ιδρυτικός διευθυντής του POLIS, London School of Economics και μπλόγκερ, «Digital and Citizen Journalism & the Public Interest».
 2. Βάλια Καϊμάκη, δημοσιογράφος, δρ. Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, «Μητρώο διαδικτυακών Μέσων: η στρατηγική της ΓΓΕE».
 3. Ελίνα Μακρή, δημοσιογράφος, συν ιδρύτρια του oikomedia.com: «Διασυνοριακή συνεργασία δημοσιογράφων ως μέρος της λύσης για την κρίση στα ΜΜΕ».

 

Συντονίζει ο Διονύσης Πάνος

——————————————————————————————————-

21:00 Δείπνο (εκτός)

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 Σεπτεμβρίου

10:00–12:00 Εργαστήρι για τη Δημοσιογραφία Δεδομένων με τον Nicolas Kaiser-Brill.

Ο Nicolas Kaiser-Brill, ιδρυτής της εταιρείας Journalism++ http://www.jplusplus.org/en/, είναι πρωτοπόρος στον χώρο της δημοσιογραφίας των δεδομένων και έχει στο ενεργητικό του πολλές συνεργασίες με διεθνή ΜΜΕ. Στο εργαστήρι θα παρουσιάσει τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί στη δημοσιογραφική του έρευνα μέσω ενός παραδείγματος το οποίο βασίζεται στη χρήση δεδομένων.

———————————————————————————————-

12:00–12:15  Διάλειμμα (εντός κτιρίου)

 

12:15–14:30 Ημερίδα – «Δημοσιογραφία: Επιστήμη, Τέχνη ή Τεχνική;»

Ενώ ο Dennis McQuail  (1983) αναγνωρίζει τέσσερα βασικά είδη θεωρίας στο πεδίο των Μέσων, υπάρχει μια θεμελιώδης αντίφαση: στα πανεπιστήμια δίνουμε έμφαση στην κοινωνική και κανονιστική θεωρία εις βάρος της διαχειριστικής θεωρίας, όταν το ζητούμενο είναι να ετοιμάσουμε επαγγελματίες που να μπορούν να δουλέψουν αποτελεσματικά στο σύγχρονο περιβάλλον. Είναι σωστό αυτό; Τι μήνυμα δίνουμε στους φοιτητές μας όταν ολόκληρο το αξιακό σύστημα της ακαδημίας, όπως μορφοποιείται μέσα από τους επαίνους και τις επιβραβεύσεις, εστιάζεται μονοσήμαντα στην κοινωνική θεωρία; Δεν θα έπρεπε οι μορφές ακαδημαϊκής αναγνώρισης όπως το peer review να επεκταθούν και στις «καλές», στις «άριστες» δημοσιογραφικές πρακτικές ως μία μορφή αναγνώρισης της σημαντικότητας της διαχειριστικής θεωρίας; Γιατί θα έπρεπε να είναι προνόμια μόνο της κοινωνικής θεωρίας;

 

Συμμετέχουν οι:

 • Dan Gillmor, Professor of Practice, Arizona State University, και συγγραφέας.
 • Charlie Becket, Ιδρυτικός διευθυντής του POLIS, London School of Economics και μπλόγκερ
 • Θύμιος Ζαχαρόπουλος, Ακαδημαϊκός Διευθυντής Deree College, Καθηγητής Εφαρμοσμένης Δημοσιογραφίας.
 • Σοφία Ιορδανίδου, δημοσιογράφος, Αν. καθηγήτρια Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας, ΑΠΚΥ.
 • Βάλια Καϊμάκη, δημοσιογράφος, Δρ. Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού.

 

———————————————————————————————-

14:30–16:00 Γεύμα (εκτός κτιρίου)

 

16:00–18:00  Εργαστήρι για Εγγραματισμό στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον Dan Gillmor.

Πώς πρέπει να διδάσκεται η δημοσιογραφία σήμερα; Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος των νέων τεχνολογιών; Είναι απαραίτητες οι τεχνικές γνώσεις για τον δημοσιογράφο του αύριο και σε ποιο βαθμό αυτό δεν θέτει σε δεύτερη μοίρα τις παραδοσιακές δεξιότητες της δημοσιογραφίας; Ποια είναι τα νέα προβλήματα και οι νέες ευκαιρίες που δημιουργούν τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη δημοσιογραφία και τη διδασκαλία της; Κάποια ερωτήματα που θα τεθούν και θα απαντηθούν στο εργαστήρι.

18:00–18:15 Διάλειμμα (εντός κτιρίου)

———————————————————————————————-

18:15–20:15

«Όταν ένας δημοσιογράφος επιχειρεί να κατανοήσει και να καταδείξει», παρουσίαση των βασικών εγχειριδίων του ΜΠΣ και του βιβλίου Στις ρίζες της κρίσης η δεκαετία του 1980, όπως την κατέγραψε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος του Σπύρου Α. Βρετού, από τον Αντώνη Παπαγιαννίδη.

Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις (ΟΣΣ) ΕΔΜ521, ΕΔΜ611 & ΕΔΜ621, ΕΔΜ613 & ΕΔΜ623 & ΕΔΜ512 & ΕΔΜ522, ΕΔΜ612 & ΕΔΜ622, ΕΔΜ614 & ΕΔΜ624 και ΕΔΜ511.

Παράλληλα με το πρώτο «μάθημα», οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν δια ζώσης τους διδάσκοντες των γνωστικών αντικειμένων του ΜΠΣ «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία», αλλά και να ενημερωθούν για τον τρόπο διδασκαλίας και επικοινωνίας τους στο ΜΠΣ.

———————————————————————————————-

21:00 Δείπνο (εκτός)

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 Σεπτεμβρίου

10:00–12:00  Νεοεισερχόμενοι: με την καθοδήγηση της Κατερίνας Διαμαντάκη.

Μεθοδολογία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης | Χρήση Πλατφόρμας.

Γνωριμία με τους κανόνες και τις αρχές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στο ΑΠΚΥ μέσω της παρουσίασης των βασικών εργαλείων και καναλιών που προσφέρει στους σπουδαστές.

Παρουσίαση διαδικασιών αξιολόγησης και βαθμολόγησης | Διαδικασία εξετάσεων.

Αποτύπωση και επεξήγηση των μεθόδων και κανόνων αξιολόγησης και βαθμολόγησης των σπουδαστών του μεταπτυχιακού προγράμματος «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία».

———————————————————————————————-

12:00–12:15  Διάλειμμα (εντός κτιρίου)

 

12:15–12:45 Ξενάγηση στις βάσεις δεδομένων της Βιβλιοθήκης του ΑΠΚΥ με τον Παναγιώτη Θεμιστοκλέους.

Αναδιφώντας και εξερευνώντας τον πλούτο των αρχείων, βιβλίων και δεδομένων, ο υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης του ΑΠΚΥ θα παρουσιάσει τις πηγές που διατίθενται ηλεκτρονικά στον επίδοξο ερευνητή–σπουδαστή που ενδιαφέρεται για τη νέα γνώση και θα μοιραστεί μαζί του τις πιθανές ανησυχίες του.

———————————————————————————————-

12:45 – 14:30 Εργαστήρι Έρευνας με τους Σαμαρά Αθ.Ν. και Τάκα Εμμανουήλ.

«H Επαγωγική Μέθοδος:  Μία Προσέγγιση για τη Διδασκαλία – Μία Στρατηγική  για την Καθημερινή Ζωή».

Σ’ αυτό το εργαστήριο έρευνας και μεθοδολογίας, ο φοιτητής εισάγεται στην επαγωγική μέθοδο ως ερευνητική προσέγγιση και ως μεθοδολογία διδασκαλίας. Εξετάζονται οι βασικές έννοιες που συγκροτούν την αιτιώδη συσχέτιση, καθώς και ο τρόπος αξιοποίησής τους στο πρόγραμμα διδασκαλίας του ΜΠΣ Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία. Εξετάζεται η αξιοποίηση της αιτιώδους συσχέτισης στην αποκωδικοποίηση των θεωριών, στη διαμόρφωση υποθέσεων εργασίας, στην προετοιμασία των εργασιών, καθώς και η δυνατότητα εφαρμογής της στην καθημερινή και στην επαγγελματική ζωή. Στη συνέχεια, εξετάζονται οι τέσσερις βασικές μορφές θεωρίας που καταγράφονται στο πεδίο της Επικοινωνίας και των Μέσων, καθώς και στρατηγικές για να μπορέσει ο φοιτητής να διαχειριστεί τις εσωτερικές αντιφάσεις αυτών των θεωριών και να μεγιστοποιήσει την αξιοποίησή τους.

14:30 Λήξη εργασιών του #RetreatConference2016. Ελεύθερος χρόνος των φοιτητών μεταξύ τους και με τους διδάσκοντες

———————————————————————————————-

Σημειώσεις:         

 • Προπαρασκευαστικό υλικό για εργαστήρια: Έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα (Υλικό Εργαστηρίων)
 • Βεβαιώσεις παρακολούθησης Συνεδρίου, Εργαστηρίων και Ημερίδας: Θα δοθούν βεβαιώσεις στους σπουδαστές για τη συμμετοχή τους στις εργασίες του Συνεδρίου και στα Εργαστήρια.
 • Βεβαιώσεις παρακολούθησης Συνεδρίου, Εργαστηρίων και Ημερίδας: Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης/συμμετοχής στους παρευρισκόμενους  (εκπρόσωποι φορέων, σπουδαστές εκτός ΜΠΣ, κ.λπ.).
 • Φυσιογνωμία εργαστηρίων: Τα εργαστήρια διαθέτουν συμμετοχικό–διαδραστικό χαρακτήρα, αποσκοπώντας στην αποτελεσματικότερη μετάδοση θεωρητικής και τεχνικής γνώσης στα θέματα Digital Journalism, media literacy, crisis.  Ο κύριος στόχος των εργαστηρίων είναι η προσφορά ουσιαστικής γνώσης μέσω της παρουσίασης θεμάτων που άπτονται των προαναφερθέντων τομέων. Η γνώση αυτή καθ’ αυτή θα πρέπει να είναι πρωτότυπη και τεκμηριωμένη, συμβάλλοντας στην αξία του #retreat. Η μετάδοσή της μπορεί να γίνει μέσω προφορικών εισηγήσεων και  χρήσης οπτικοακουστικού υλικού.
 • Τήρηση πρακτικών: To #RetreatConference2016, στο οποίο θα τηρηθούν πρακτικά, με απώτερο σκοπό την έκδοση–δημοσίευσή τους, έχει ως στόχο τη συμβολή στην έρευνα, κατάρτιση, θεωρία και πρακτική στα θέματα Digital Journalism, media literacy, crisis καθώς και στη δημιουργία και εμπλουτισμό ελληνόφωνης βιβλιογραφίας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, ως εκ τούτου, στα εργαστήρια και στις ομιλίες να μεταδοθεί, υπό τη μορφή εισηγήσεων, γνώση που έχει προκύψει από μεθοδική έρευνα, θεωρητική ή πρακτική ενασχόληση και εμπειρία σε επαγγελματικό ή ακαδημαϊκό επίπεδο.
 • Η επίσημη γλώσσα του Συνεδρίου είναι η ελληνική, ενώ υλικό του Συνεδρίου για τους αγγλόφωνες συμμετέχοντες θα είναι διαθέσιμο και στα αγγλικά.