Σχετικά με το Συνέδριο

header2

 

Με κεντρικό άξονα την ψηφιακή εποχή της δημοσιογραφίας, το #RetreatConference2016 θα προσφέρει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με καίρια ζητήματα που αναφύονται γύρω από τη φύση και την εξελικτική πορεία της ψηφιακής δημοσιογραφίας και επικοινωνίας, καθώς και της δημοσιογραφίας δεδομένων (data journalism) και αν και με ποιο τρόπο θα μπορούσε η ψηφιακή δημοσιογραφία να αποτελέσει τη λύση στη μεγάλη κρίση των Μέσων Επικοινωνίας.

Κορυφαίοι επαγγελματίες και ακαδημαϊκοί του χώρου, όπως για παράδειγμα οι Dan Gillmor και Nicolas Kayser-Bril, μέσα από τις παρεμβάσεις τους την πρώτη μέρα του Συνεδρίου, αλλά και με ειδικά εργαστήρια την επομένη, θα καθοδηγήσουν και θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους με τους συμμετέχοντες, με τον πρώτο να συνομιλεί με τον Νίκο Σμυρναίο με διάθεση προσεγγιστική για την οριοθέτηση της ψηφιακής δημοσιογραφίας και με γνώμονα τις διαστάσεις που έχει λάβει μέχρι σήμερα.

Επιπρόσθετα, θα αναλυθεί η ήδη κατοχυρωμένη σχέση που διαγράφεται μεταξύ Μέσων κοινωνικής δικτύωσης και δημοσιογραφίας, με διακεκριμένους ομιλητές όπως ο David Domingo και ο Charlie Becket να εξερευνούν τον ρόλο και την επιρροή των social media, όχι μόνο υπό το πρίσμα της εξέλιξης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, αλλά και αναφορικά με τη διαμόρφωση του δημόσιου συμφέροντος και τη διαμόρφωση των κοινωνικών ομάδων. Στο συνέδριο θα συμμετέχουν ακόμη διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές της δημοσιογραφίας από την Ελλάδα, όπως (αλφαβητικά) η Δήμητρα Δημητρακοπούλουη Ιωάννα Ηλιάδηη Σοφία Ιορδανίδου, η Βάλια Καϊμάκη, η Ελίνα Μακρή, ο Γιάννης Σκαρπέλος και η Λήδα Τσενέ.

Τα panels συντονίζουν οι (αλφαβητικά): Ιωάννα Βώβου, Κατερίνα Διαμαντάκη, Σοφία Ιορδανίδου και Διονύσης Πάνος.

 

Κατά τη διάρκεια του #RetreatConference2016,  θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του αείμνηστου και βασικού συνεργάτη του ΜΠΣ Σπύρου Α. Βρετού, με τίτλο «Στις ρίζες της κρίσης η δεκαετία του 1980, όπως την κατέγραψε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος» από τον Αντώνη Παπαγιαννίδη.